Article
0 comment

Botjes en proefjes -Universiteitsmuseum Utrecht

Universiteitsmuseum Utrecht

Botjes, proefjes en de wetenschap. Dat klinkt leuk, dus op een vrije zaterdag gaan Isa, Fien en ik op pad naar Utrecht. Eerst gaan we lekker lunchen en daarna lopen we onder de Dom door naar het Museumkwartier van Utrecht, een goede omgeving om naar een museum te gaan. Naast een bezoek aan de Dom kan je ook naar het Catherijne Convent of het Centraal Museum met het Nijntje museum. Maar wij gaan deze keer naar het Universiteitsmuseum, op zoek naar de wetenschapper in onszelf!

1e verdieping Universiteitsmuseum

Op de eerste verdieping duiken we meteen in de wetenschap door te kijken met vergrootglazen en in microscopen. We roepen BOE naar een computer om onze reactievermogen te testen. Voor zowel de grote als de kleine wetenschapper is het leuk. Je kan dingen uitproberen maar ook de theorie erachter lezen.
IMG_1988
En wil je weleens weten hoe het voelt om je hoofd op sterk water te hebben staan? Dit kan je even uittesten op de gang voordat je de trap op loopt naar de tweede verdieping.

Ieuw!

De tweede verdieping is voor ons niet zo’n succes. De aanblik van opgezette dieren of ontleden dieren of dingen op sterk water vinden Isa en Fien maar eng en soms ook wel zielig. Met een regelmatige AAHG  of IEUW lopen we snel deze afdeling door. Maar wil je leren hoe een lammetje in een schaap ligt, voordat zij geboren wordt, een doorsnee van een hond zien of wat duimen met je tanden doet blijf dan vooral even kijken.

IMG_2008

Trek een jas aan

Op de derde verdieping veranderen we ons in een stel wetenschappers, we trekken een labjas aan en stappen in de wereld van het jeugdlab.

Universiteitsmuseum Utrecht
We bekijken eerst de voorbeelden in de blauwe, groene, gele en rode kamer en gaan dan aan een bureau aan het midden zitten en kiezen een aantal proefjes uit. De benodigde spullen vinden we in het ladeblok onder het bureau. En wat we daar niet in vinden, vinden we in de ruimte zelf ( bv. donkere kamer, waterkraan).
Heel leuk om te doen en ook makkelijk zelf uit te voeren. Maar mocht je er zelf niet uitkomen dan kan je ook advies vragen bij de rondlopende jeugdlaborant.

IMG_2014

Dit zijn voorbeelden van een aantal proefjes die wij gedaan hebben;

Spijkerproef
Voel op je hand, kuit,rug of je 1 of 2 spijkers voelt. Welk lichaamsdeel is het gevoeligst?

Waterproef
stop 1 vinger in een glas koud water, stop 1 vinger in een glas warm water voor 1 minuut. Stop daarna beide vingers in een glas lauw water. Wat voel je?

Allemaal kortdurende proefjes maar we kunnen ze niet allemaal doen dus we keren vast nog wel een keer terug naar het Universiteitsmuseum.

Oude Hortus

Achter het museum ligt de Oude Hortus een historische tuin midden in de stad. Onderhouden door een groep vrijwilligers en met een mooie collectie bomen en planten waaronder de oudste Ginkgo Biloba’s van Nederland.Tussen het museum en de tuin is er nog gelegenheid tot eten en drinken in Museumcafé Ginkgo.

We wandelen nog even door de tuin en gaan dan een stuk wijzer naar huis.

Universiteitsmuseum Utrecht
Lange Nieuwstraat 10
63512 PN Utrecht

Geef een reactie

Required fields are marked *.