Article
0 comment

Schilderen met gemalen glas -Galerie Plein 55

Schilderen met gemalen glas

Je kan een kinderfeestje op verschillende manieren vieren;  thuis met oud Hollandse spelletjes,een educatief feestje in een museum, lekker naar buiten voor een speurtocht of een creatief feestje waarbij je je eigen kunstwerk mee naar huis kan nemen. Voor het laatste brengen wij een bezoekje bij Galerie plein 55 van Jan Veenhof  in Doorn. We zijn uitgenodigd voor een workshop schilderen met gemalen glas. 

Schilderen met gemalen glas

Kleurtjes met nummertjes

Om te kunnen schilderen met glas wordt gemalen glas vermengt met een vloeibare medium waardoor je een vloeibare massa krijgt waarmee je kunt schilderen. Deze vloeibare massa zit in flacons met een handig tuitje waarmee het makkelijk aan te brengen is op je glasplaatje. In de kasten van de galerie staan potten met diverse kleurtjes gemalen glas en elk kleurtje heeft zijn eigen nummer. Bij de aanzicht van die kleuren en potjes begint het bij elke creatieveling al te kriebelen.
IMG_2276

Draaischijf

Wij zijn heel nieuwsgierig hoe het allemaal in zijn werk gaan en nemen plaats aan tafel en luisteren naar de uitleg van Jan. Op tafel staat een draaischijf met flacons. Isa en Fien mogen eerst een proef glasplaatje beschilderen om het gevoel te krijgen hoe je schildert met glas. Met de flacons is het makkelijk schilderen maar soms verstopt het poeder het tuitje dus goed in beweging houden van de flacons is heel belangrijk om de substantie goed gemengd te houden. Vandaar de draaischijf, een uitvinding van Jan zelf.

IMG_2290

Eigen ontwerp of voorbeeld

Na even geoefend te hebben op het proefglaasje gaan we over naar het echte werk. Er is een boek vol met voorbeelden voor als je even geen inspiratie hebt. Isa verzint zelf een patroon en Fien kiest uit het boek een afbeelding van een lammetje, haar lievelingsknuffel. Eerst wordt het patroon op papier getekend, daarop leggen we het glasplaatje en dan trekken we het patroon over met het glasmengsel. Eenmaal klaar laten we onze kunstwerken drogen op de verwarming.
Schilderen met gemalen glas

Klaar voor de glasoven

Wanneer het gehele werkstuk droog is, gaat het een speciale glasoven in. Isa en Fien willen graag een schaaltje van hun kunstwerk daarom word het glasplaatje over een malletje heen gelegd zodat het glas tijdens het verwarmen in vorm smelt. Het glas wordt opgestookt tot ongeveer 630 graden en dat voor zo’n uur of 6 om daarna weer af te koelen. Wanneer de temperatuur lager is dan 50 graden, dan mag deze pas weer open anders barst het glas.

Het duurt dus even voordat we het eindresultaat kunnen zien. En dat is best moeilijk want het was heel leuk om te doen dus we zijn ook benieuwd hoe het uiteindelijk gaat worden. Een week later halen we dan eindelijk ons eindresultaat op en wat zijn ze leuk geworden!

Schilderen met gemalen glas

Kinderfeestje of workshop

Echt een leuke aanrader voor een kinderfeestje maar ook leuk voor volwassenen om een keer te doen. Met glas en het schilderen met gemalen glas kan je veel mooie dingen maken. Ben je nieuwsgierig geworden ga dan zeker een keer een kijkje nemen in Galerie 55 op zaterdag open van 11:00 tot 17:00 uur.  Jan Veenhof kan er heel inspirerend over vertellen en geeft workshops voor groot en klein.

Galerie Plein 55

Amersfoortseweg 10 a
3941 EM Doorn
tel: 0343 421890
mob: 06 10793098

Geef een reactie

Required fields are marked *.