Article
0 comment

De Kaapse Bossen en de Kaap.

De Kaap

De voordelen van het wonen op de Utrechtse Heuvelrug is dat je eigenlijk in een groot wandelgebied woont. Keuze genoeg om te genieten van de mooie natuur. Wij lopen vanuit ons huis al snel naar de mooie Kaapse Bossen en in een minuut of 10 staan wij bij de uitkijktoren de Kaap. De uitdaging is dan wie het eerst boven is. En dat is met zijn 25 meter hoogte nog best pittig. Maar eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.

Kaapse Bossen

Naar de top!

Bij het beklimmen van de toren zijn er meerdere punten waar je naar buiten kan kijken voordat je de top bereikt. Boven is een plateau waar je aan alle kanten uitzicht hebt over de Utrechtse Heuvelrug. Bij mooi weer kan je zelfs de Domtoren van Utrecht zien. Ik heb niet echt hoogtevrees maar als het waait en de toren gaat heen en weer dan ben ik snel beneden.De Kaap

Beetje geschiedenis

Dit gebied dankt zijn naam aan Hendrik Swellengrebel. Toen hij terugkwam uit Zuid-Afrika rond 1750 kocht hij dit gebied. De bossen deden hem denken aan het bos achter de Tafelberg bij Kaapstad. In het bos ligt de Helenaheuvel, vernoemd naar zijn oudste dochter Helena Johanna Swellengrebel.

Toen wij hier in 2006 kwamen wonen werd de Kaap verbouwd naar de toren zoals die nu is met een metalen frame bekleed met larixhout uit de Kaapse Bossen. Maar de toren heeft een lange historie van houten en ijzeren frames en bestaat al, echter eerst op een andere plek, sinds 1890.

Doornse Kei

Onderweg naar de Kaap kom je de Doornse Kei tegen. Deze kei staat symbool voor de ijstijd en was vroeger een echte trekpleister. IMG_1560
Zou je de wandelroute van Natuurmonumenten volgen, die beheerder is van dit gebied, dan kom je langs nog meer cultuurhistorie zoals de resten van de oude kaap. Er zijn een drietal routes uitgezet tussen de 5 en de 10 kilometer maar die beginnen vaak aan de kant van het Kaapse Bos dan waar wij naar binnen lopen, op de weg naar Leersum bij parkeerplaats de Groene Entree Kaapse Bossen. Ook worden daar leuke activiteiten georganiseerd voor leden en niet leden. Wij gaan in februari broodjes bakken en met de boswachter mee!

Natuurmonumenten

Groene entree Kaapse Bossen
Leersumsestraatweg N225 (weg tussen Doorn en Leersum)
3941 ML Doorn

Chalet Helenaheuvel

Sint Helenalaan 2
3941 EH Doorn

Geef een reactie

Required fields are marked *.