Article

Een hal vol gekleurde blokjes – Klimmen en boulderen

Op zoek naar een sportieve bezigheid op een regenachtige zondag gaan we naar de klimhal van Neoliet in Utrecht. Jaren geleden hebben Dennis en ik weleens een cursus gedaan maar daarna eigenlijk nooit meer geklommen. Deze keer gaan Dennis en zijn broer samen met Fien de touwen in om een klimmuur te trotseren. Als je de hal binnenloopt is het al een indrukwekkend gezicht, al die muren vol gekleurde blokjes waar beginners en gevorderden naar boven klimmen of juist abseilen. De kinderclub komt net naar beneden gezeild als wij ons aanmelden.

Boulderen of klimmen

In de klimhal is de keus om te gaan boulderen of echt te gaan klimmen. Bij beide trotseer je een muur waaraan kleine blokjes bevestigd zijn. Deze gebruik je om met beide handen en voeten naar boven te klimmen. Boulderen kan zonder touw op kleine klimroutes (max 4 meter) met een hele dikke mat eronder. Of je kan klimmen, waarbij je gezekerd naar boven gaat, en dus ook een stuk hoger. Deze sport kan je helaas niet alleen beoefenen, want 1 zekert en 1 klimt, je hebt altijd een klimpartner nodig.

Wat goes up must come down..

Dennis, zijn broer en Fien kiezen voor een introductieles klimmen. Na het uitzoeken van de juiste schoenen en het zekeringsmateriaal wat beschikbaar is in de hal, krijgen ze de uitleg over het gebruik ervan. Dan worden de eerste stappen gemaakt op de blokjes. Na een stukje geklommen te hebben wil je ook weten hoe je dan het beste naar beneden komt (best handig) en ook daar wordt de techniek voor uitgelegd.

Eenmaal alles uitgelegd kan het echte klimmen beginnen. Het is nog best moeilijk om de juiste houding te vinden en de route om te klimmen. Want eenmaal aan het klimmen is het een stuk lastiger om te overzien dan wanneer je op de grond staat. En ook al sta je in het begin trillend op de blokjes, het is wel heel goed voor arm en beenspieren (dat kan je goed zien aan de indrukwekkende spieren bij de gevorderde klimmers) en om je hoofd leeg te maken.

Mountainnetwork in Nieuwegein

Neoliet in Utrecht

of de eerste klimmuur van Nederland Klimmuur Utrecht