Article

Huis Doorn – het huis van de laatste Duitse Keizer

Mag je zeuren als je niet meer kan verblijven in eigen land, maar wel in een mooi landhuis in Doorn mag wonen? Als je al je paleizen achter je moet laten, maar wel 59 treinwagons vol met je mooiste bezittingen mag meenemen? Je niet verder dan 15 kilometer van huis Doorn mag reizen zonder toestemming van de Nederlandse regering, maar je wel veilig bent? Het verteld in ieder geval wel het boeiende verhaal van de laatste Duitse Keizer en zijn verblijf in ballingschap in huis Doorn. Samen met Fien ga ik op onderzoek.

Keizer Willem II

Wonende in Doorn wisten we wel dat de laatste Duitse Keizer in dat grote huis had gewoond. Mijn tante zag hem weleens door het dorp rijden dus het is nou ook nog niet zolang geleden maar verder… Als we aan de rondleiding beginnen die door een van de vrijwilligers wordt gegeven blijkt het een boeiende geschiedenis:

Einde van de 1e wereldoorlog

Toen de 1e wereldoorlog in 1918 ten einde liep, was het voor Keizer Willem II niet meer mogelijk om terug te keren naar naar Duitsland. Er was een opstand en hij was nou niet echt geliefd meer, hij had gefaald als leider van het Duitse volk. Het werd hem aangeraden om naar het neutrale Nederland te gaan en de Nederlandse regering gaf hem asiel. Het idee was om een paar dagen te blijven totdat de rust terugkeert en hij verblijft op kasteel Amerongen.

Keizer Willem II – foto www.geschiedenis.nl

59 treinladingen met bezittingen

Maar hij moest al snel toegeven dat terugkeren geen optie meer is, sterker nog hij doet zelfs afstand van de troon. Hij koopt Huis Doorn en gaat daar na een grondige verbouwing in 1920 wonen. Hij mocht van de Duitse regering 59 treinladingen vol met zijn bezittingen uit zijn diverse paleizen over laten komen om huis Doorn in te richten. Maar mag niet verder reizen dan 15 kilometer rondom zijn huis zonder toestemming van de Nederlandse regering.

Er zit niets anders op dan het beste van zijn tijd in Doorn te maken en hij besteedt veel tijd in de tuin, maar hij blijft het Duitse politieke klimaat in de gaten houden zodat hij zijn kans op terugkeer en de macht kan benutten. Het is er nooit meer van gekomen. Vlak voor zijn overlijden gaf hij te kennen dat hij na zijn overlijden niet naar Duitsland overgebracht wilde worden. Hij wordt bijgezet in het mausoleum wat op het terrein van huis Doorn wordt gebouwd.

1000 rozen met een kruis van orchideën

In zijn tijd in Doorn is hij goed geweest voor de bevolking, hij schenkt hun het Rosarium waar de bewoners gratis mogen verblijven maar toeristen een kleine bijdrage voor moeten betalen, Ook heeft hij een geavanceerde brandweerspuit waar hij de vrijwillige brandweer mee assisteert. En ook bij persoonlijk leed geeft Willem II met enige regelmaat een teken van medeleven. De grootste krans tijdens de begrafenis kwam dan ook van de Doornse bewoners. Het moest zelf buiten blijven staan.

Na zijn overlijden werd besloten om van zijn huis een museum te maken zodat Nederland en het buitenland voor altijd kon zien hoe en waar de Duitse ex-Keizer in ballingschap leefde.

Het geheim van de Keizer

Er is nog zoveel meer te vertellen over de keizer. Wat was bijvoorbeeld zijn geheim? Maar leuker is het om Huis Doorn zelf te bezoeken. Het huis is nog steeds in originele staat te bewonderen en geeft echt een mooi overzicht van het leven van Willem II in zijn tijd als Duitse Keizer en zijn tijd in Doorn. Maar ook in het park is het lekker wandelen er zit zelfs een restaurant waar je terecht kan voor koffie/thee of borrel of een lunch.

Voor de kinderen zijn er speurtochten voor binnen en buiten. Op speciale dagen mogen zij zelfs een stukje van het huis zien waar volwassenen niet mogen komen. Wie wil dat nou niet?

MUSEUM HUIS DOORN

Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn