Article

Kaneelbolletjes – Cinnabon

kaneelbolletjes

Wie fan is van de spannende boeken van Camilla Läckberg heeft zich vast weleens afgevraagd hoe die kaneelbolletjes toch smaken die regelmatig voorbij komen. De hoofdpersonen van de boeken, inspecteur Patrik Hedström en schrijfster Erica Falck, raken samen betrokken bij de zoektocht naar de dader van een moordzaak. Om hun bevindingen met elkaar te bespreken zitten ze regelmatig aan de keukentafel te praten onder het genot van een kaneelbolletje die dan net versgebakken en nog warm uit de oven komt.

Een paar jaar geleden ontdekte ik deze boeken en las de ene na de andere uit om ze dan vervolgens te delen met collega’s. Met enige regelmaat kwam het gesprek dan op die warme kaneelbolletjes. Ik was niet de enige die even uit het spannende verhaal werd getrokken door de nieuwsgierigheid naar die kaneelbolletjes.

De zoektocht naar kaneelbolletjes

Toen we bij het lunchrestaurantje waar we regelmatig heen gingen twee kleine kaneelbolletjes in een soort snackverpakking zagen liggen werden ze op de afdeling uitgebreid geproefd en besproken. Een collega heeft zelfs geprobeerd om ze in grootverpakking te kopen. Ook heb ik zo’n diepvrieszak van de Ikea weleens geprobeerd, maar daar vond ik echt niets aan. Die kaneelbolletjes die Camilla beschreef konden dat toch niet zijn? De kaneelbolletjes hielden me in die tijd dus nogal bezig. Maar langzamerhand heb ik het toch losgelaten.

IMG_5482 IMG_5483

Tot vandaag…

Vandaag liep ik door de passage aan de buitenkant bij station Hoog Catherijne en daar zag ik een nieuw geopend winkeltje: Cinnabon. Vanuit dit kleine shopje lagen de kaneelbolletjes me toe te knipogen. Grote en kleine bolletjes,met kaneel, met caramel en pecannoten of chocolade en allemaal besmeerd met een frosting.

IMG_5484

Ik moest gewoon even binnenlopen. Het meisje achter de balie legde me uit dat het “World famous cinnamon rolls” zijn vanuit een Amerikaans concept, gemaakt met de legendarische Makara Cinnamon ( wie kent het niet) Sinds 2012 in Rotterdam en nu sinds twee weken in Utrecht.

“Life Needs Frosting”

Met een handig meeneemdoosje met daarin een kaneelbolletje en een chocoladebolletje liep ik de winkel weer uit.  Thuis kon het proeven beginnen.  Op het doosje staat “Your day just got a lot sweeter” en ik moet zeggen dat ze daar best gelijk in hebben. Ook al kwamen ze licht gehavend uit het doosje, ik vond ze heerlijk! Dit komt toch wel echt in de buurt van wat Camilla beschrijft. De volgende keer ( ja die komt er vast) laat ik hem warm maken, want dat kan ook.

thumbnail_IMG_5536 In mijn zoektocht naar een goed recept om zelf de bolletjes warm uit de oven te toveren kwam ik op een forum waar men ook sprak over de kaneelbolletjes uit het boek van Camilla Läckberg;

Voor de bolletjes
500 gr zelfr.bakmeel
zakje bakpoeder
2,5 dl melk
150 gr roomboter
50 gr suiker
halve tl zout
tl kardemonpoeder
voor de vulling:
50 gr roomboter
100gr basterdsuiker
el kaneel
Meel, bakpoeder, suiker, zout, kardemonpoeder bij elkaar doen.
Boter smelten en hier melk bij doen en dit bij het meel en dan kneden.
Het deeg in 2 porties verdelen evenals de vulling.
Per portie het deeg uitrollen tot een lap van ongeveer 30x40cm, over het deeg de vulling uitsmeren en dan de lap deeg oprollen.
Doe dit nog 10 min in de koelkast.
Voordat je het in de oven doet bestrooien met suiker.
Oven 200 graden en ong. 45 min bakken.

Ik hoor graag mochten jullie dit recept uitproberen wat jullie ervaring is!

Cinnabon

p.s. de winkel op het centraal station is helaas gesloten maar ze zijn zeker nog online te bestellen of in de overige filialen.

www.cinnabon.nl