Article
0 comment

Gemaskerd bal- Kasteel de Haar

Kasteel de Haar

Uit een mooi park herrijst het sprookjesachtige Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland en ons uitje voor vandaag.  Het is voorjaarsvakantie dus er worden weer overal leuke dingen bedacht. Zo ook bij Kasteel de Haar; voor de kinderen is er de rondleiding ‘Gemaskerd bal op De Haar’, waar ze vertellen hoe het er aan toe ging op het kasteel als er bekende kunstenaars, filmsterren en artiesten te gast waren in het kasteel. Zelf ben ik er nog nooit binnen geweest, dus reden genoeg voor een leuk uitje. Via de website van kasteel de Haar kunnen we een masker uitprinten, waarmee thuis de lol begint met het inkleuren en versieren.
IMG_2268

Kassa in de stal

Compleet onherkenbaar (we houden onze maskers voor ons gezicht) lopen we via de entreepoort het terrein op van het kasteel. We gaan linksaf naar de gebouwen van het stalplein wat vroeger gebruikt werd als paardenstallen en stallingen voor rijtuigen en auto’s. Hier krijg je al een beetje een indruk van het kasteel want alle luiken zijn beschilderd in de kleuren van de familie van kasteel de Haar, rood en wit. Maar als we na de kassa verder het terrein oplopen zien we pas hoe groot en mooi het kasteel is.

IMG_2267

Historie van kasteel de Haar

Via de kelder van het kasteel gaan we naar de bezoekersruimte waar we meer gemaskerde gasten tegenkomen en daar begint de rondleiding. We beginnen met een kort verhaaltje over de historie van kasteel de Haar.

Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar erft in 1890 een kasteel ruïne van zijn vader, de bofkont, gewoon een stuk huis erven!! Gelukkig is hij net getrouwd met Hélène de Rothschild, een erfgename van de rijke bankiersfamilie De Rothschild en heeft daardoor alle middelen om de ruïne op een grandioze manier te laten herbouwen. Het kasteel wordt in ere hersteld maar bevat ook de modernste snufjes die je zelfs in de koninklijke kastelen nog niet tegenkomt. Centrale verwarming, wc’s, badkamers en een super de luxe keuken met mooie blinkende koperen pannen.

Kasteel de Haar

Helaas mogen we binnen in het kasteel geen foto’s maken om de rondleidingen niet te vertragen. Maar lang leve Wikipedia!

Vanuit de keuken gaan we verder en krijgen we meer te zien en te horen over het kasteel en de familie en gasten van de baron. Ondanks de pracht en praal van het kasteel werd het toch maar 1 maand in het jaar gebruikt door de familie, in de maand september. De rest van het jaar werd het kasteel gedeeld met het publiek. En ook als de familie er was waren ze nooit alleen. Er werden altijd vrienden en familieleden uitgenodigd en die werden flink in de watten gelegd.

Stichting

Om het kasteel voor de toekomst te behouden heeft de baron het kasteel ondergebracht in een stichting. De familie is dan wel geen eigenaar meer van het kasteel, maar mag tot lengte van dagen gebruik maken van het kasteel in de maand september. Toch fijn zo’n zomerhuisje!

Brigitte Bardot

We zien de hal van het kasteel waar gasten ontvangen werden en Brigitte Bardot in een boze bui ( de paparazzi hadden haar gevonden) met een brommer naar binnenkwam en rondjes reed. De slaapkamer van de baron die donker en saai ingericht is in tegenstelling tot de slaapkamer van de barones die licht en vrolijk ingericht is. Met een bad in de grond en een logeerkamer met een plonspot *.  Heel modern voor die tijd!

Zo heurt het..

De kinderen worden geleerd waarom men proost** , hoe je een tafel dekt, dat mannen bang zijn voor spoken en spookvangers in hun kamers lieten aanbrengen***. En dan komen we in de balzaal. Daar mag iedereen zijn masker voorzetten, of een lenen van het kasteel. We leren hoe de mannen de vrouwen ten dans vroegen en wagen zelf ook nog een klein dansje (je mag geen nee zeggen natuurlijk) voordat we het kasteel weer uitlopen.

Naamloos-2

Rudolf

Na de rondleiding lopen we nog wat rond in het park. Eten een broodje op een bankje in de picknickweide en wandelen naar de hertenweide. De herten zijn niet echt verlegen en nemen gretig onze verse grashapjes aan.  Dan brengen we nog een bezoekje aan het doolhof en lopen een paar rondjes (we moeten wel ;-0) voordat we terug naar de auto lopen.

Wat een mooie omgeving en een prachtig kasteel. Wie wil er nou niet zo’n vakantiehuisje? Er worden meerdere leuke evenementen per jaar georganiseerd zowel in het kasteel als in de kasteeltuin. Binnenkort bijvoorbeeld worden de deuren nog verder opengezet en mag jezelf rondlopen in het kasteel.

Kasteel de Haar

Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens
T (030) 6778515

*plonspot is een wc die uitkomt in de gracht

**proosten is bedacht omdat men bang was dat hun drankje vergiftigt zou zijn. Daarom proosten ze met hun drinken zodat de spetters van het ene in het andere glas zouden spetteren en de ander dus ook van het vergiftige drankje zou moeten drinken.

*** Een spokenvanger is een scherpe punt waar de spoken als ze rondzweefde in de nacht aan zouden blijven hangen en tot stof uiteen zouden vallen.

Geef een reactie

Required fields are marked *.