Article
0 comment

Smile more, ride a bike – Mountainbike routes op de Utrechtse Heuvelrug

Mountainbikeroute Driebergen

Misschien zijn de paaltjes met een rood pijltje en twee rode bolletjes je weleens opgevallen in het bos? Dit is het internationale symbool voor de routes van een zeer populaire sport op de Utrechtse Heuvelrug: Mountainbiken.

Mountainbikeroute Driebergen

Mountainbikers zijn enthousiaste sporters. Het maakt ze niet uit dat ze onder de modder spetters en met een paar schrammen terug komen van een rondje mountainbiken. Als de “flow”maar goed was. En dol op hun fiets. Bij een val wordt er eerst gekeken naar de fiets voordat ze naar zichzelf kijken. Een vriend van ons ( ik noem geen namen) heeft zelfs een “sexy bike” onder zijn verzameling fietsen.

If you see me on the ground, could you please brush me off and put me back on my bike? Thanks!

IMG_1706

Mountainbike heaven

De Utrechtse Heuvelrug is een populaire locatie om te fietsen, er zijn 7 routes te vinden tussen de 2 en 20 kilometer met verschillende hoogtemeters. Allemaal hoog gewaardeerd in de MTBroute top 10. En er zijn plannen om nieuwe routes aan te leggen en zelfs om de routes tussen Zeist en Austerlitz te koppelen aan die van Leersum. Mountainbike heaven!

Landgoed Bornia

Voor de foto’s van deze blog zijn we naar de route van Zeist bij Landgoed Bornia gegaan. Een leuke route in een grillig landschap met stuifduinen en dennenbomen met daar tussendoor kronkelige paadjes ( singletracks -D). Dennis rijdt hier meerdere keren in de week langs richting zijn werk en pakt dan nog weleens een stukje route mee. Maar ook in het weekend is hij er regelmatig te vinden of op een van de andere routes. En hij is niet alleen, de route is vaak druk bezocht door jong en oud, man of vrouw.

Mountainbikeroute Driebergen

Aanleg en onderhoud

De routes op de heuvelrug worden aangelegd en onderhouden door de Stichting Mountainbiken Utrechtse Heuvelrug.  Deze stichting is opgericht om mooie routes aan te leggen die goed onderhouden worden en waarbij Utrechtse Heuvelrug wandelaars, fietsers, mountainbikers, ruiters en andere recreanten geen hinder ondervinden van elkaar. De routes worden vaak aangelegd d.m.v. sponsoring maar onderhoud gebeurt door een groep fanatieke vrijwilligers. ( ze hebben nog mensen nodig!)

Mountainbike vignet

Voor de routes heb je wel een vergunning nodig die uitgegeven wordt door Stichting Mountainbiken Utrechtse Heuvelrug. Voor €7,50 per jaar kan je onbeperkt gebruik maken van de routes. Het geld van deze vergunningen word weer gebruikt voor het onderhoud.
Mountainbikeroute Driebergen

Fiets selfie!!

Ben je niet bang voor een beetje modder en een krasje hier en daar ( niet op mijn fiets! -D) , en ben je in het bezit van een mountainbike probeer dan eens een van deze routes uit. Maar vergeet niet om een foto met of alleen van je fiets te maken. Want op een of andere manier hoort dat erbij.

Deze blog heb ik na het schrijven laten lezen aan de kenner in huis, en werd ik zeer terecht gewezen op het niet gebruiken van de juiste mountainbike termen . Zie de -D toevoegingen.

En na het fietsen vergeet dan niet je fiets schoon te maken voor het behoud van je fiets. En voor je jaarlijkse onderhoud kan je altijd terecht bij FlowSuspension. De specialist in mountainbike suspension op de Utrechtse Heuvelrug.

STICHTING MTB UTRECHTSE HEUVELRUG
Huize Scherpenzeel
Burg.Royaardslaan 1
3925 GG Scherpenzeel

Geef een reactie

Required fields are marked *.