Article
0 comment

Navigeren en speuren – Geofort

Geofort

Op zoek naar een leuk enigszins actief en leerzaam uitje kan je dit eigenlijk niet overslaan; GeoFort in Herwijnen. Uitgeroepen in juni 2016 tot het beste kindermuseum van de wereld. Dit forteiland staan helemaal in het teken van kaarten en navigatie. En vandaag gaan wij dat eens ontdekken.
Vanaf de snelweg is het een leuke route over de dijk van Gellicum langs de Linge richting het fort. Op het terrein van het fort worden we vriendelijk begroet door een paar kippen en hanen die gezellig met ons oplopen tot de ingang. Ze weten hun plek en lopen niet met ons mee naar binnen maar scharrelen weer terug voor de volgende bezoeker.

img_5964-kl
Geo- Experience

Binnen in het museum gebouw, oftewel de voormalige kazerne, zijn de barakken omgebouwd tot verschillende zalen met activiteiten, de Geo Experience. In het begin kan je informatie vinden voor de speurtochten, er is keus uit o.a. een fotospeurtocht, een coördinatenquiz of een geo-app voor een tocht met je smartphone. Verschillende manieren om het fort en het museum te verkennen. Wij gaan zelf op speurtocht door de barakken en maken een kompas, een wereldbol, doen een spionage spel en zien hoe de aarde verandert is door de eeuwen heen.

img_5976-klein

Ook proberen we te winnen van een aardbeving. Met een stapel houten blokjes bouwen we een bouwwerk op een metalen plaat totdat de bel luid en een licht gaat knipperen. Dan begint de plaat te schudden en is het spannend of ons bouwwerk blijft staan. De eerste keer stort hij meteen in maar we worden er steeds beter in en uiteindelijk hebben we een gebouw zo hoog als een torenflat.

Daarna gaan we naar buiten, ook hier gaat de Experience door. Er zijn doolhoven, waaronder eentje waar je net als een zalm op de geur je weg naar buiten moet zoeken.  We varen met een trekpont naar Nederland op schaal. Zoeken aanwijzingen in een Minecraft spel en speuren buiten verder.

doolhof

Na een tijdje rusten we even uit in het gezellige 3D Café om daarna nog even te klimmen in de vleermuizenspeurtuin. Beide overigens gratis toegankelijk ook als je niet naar de GeoExperience gaat. We hadden niet het mooiste weer maar we hebben ons allemaal goed vermaakt en ik kan me voorstellen dat het bij mooi weer ook leuk is voor de kinderen om wat langer in de vleermuizenspeurtuin te spelen terwijl de ouders op het terras van het 3D Cafe wat gaan drinken.

img_6004-kl

Waterlinie

Fort Herwijnen is onderdeel van de Hollandse waterlinie wat vroeger ingezet werd om de vijand tegen te houden, het land werd onder water gezet zodat het moeilijk was om het land in te komen. Maar niet zo diep was dat men er met een boot door kon varen. Op de plekken waar het land niet onder water gezet kon worden bouwde men forten. Een slim systeem wat gelukkig niet heel vaak ingezet is.
Tegenwoordig worden de forten op een duurzame, maatschappelijke en economische manier benut. Waar ook fort Herwijnen een goed voorbeeld van is. Er is veel te doen op het fort om op een speelse manier te leren over kaarten en navigatie. Leuk voor jongens en meisjes, jong en oud.

Wil je meer weten over de waterlinie, bezoek dan eens het waterliniemuseum waar ik eerder een blog over schreef.

Geofort-Fort Herwijnen

Nieuwe Steeg 74
4171KG Herwijnen
www.geofort.nl

Geef een reactie

Required fields are marked *.