Article
2 comments

Spelden, stikken, naaien en lokken – Naailes

Naailes

Terwijl het grootste gedeelte van het dorp naar de hockey fietst of gaat voetballen, gaat mijn jongste dochter naar naailes. Gewapend met een naaimandje huppelt ze elke woensdagmiddag de deur uit om weer terug te komen met de mooiste creaties.
Op zoek naar een leuke hobby heb ik veel opgenoemd; hockeyen, drummen, dansen, tennissen, maar er zat niet echt iets tussen wat ze leuk vond. Tot ze een keer met een klasgenootje wilde spelen die wel naar naailes moest, maar ze gerust een keer mee mocht. Helemaal enthousiast kwam ze thuis met een eigen gemaakt rokje en sprak in officiële termen als lokken en rijgen.

Naaiatelier

De naailes wordt gegeven door Gritta Achterberg, in haar boerderij aan de Gooijergracht in Doorn waar ze een aparte ruimte heeft ingericht als naaiatelier. Bij binnenkomst worden we elke week weer nieuwsgierig begroet door de koeien.

img_6067achterberg

Zodra de meiden binnen zijn hoor je de naaimachines ratelen en liggen de tafels bedekt met stofjes en naaimandjes en andere benodigdheden. Onder het genot van wat drinken en iets om te snoepen werken ze al kletsend aan hun project. Gritta loopt als vliegende kiep tussen de meiden door om te helpen.

img_6039-kl

Gritta, Gritta

De meiden roepen continue Gritta om hulp maar met veel geduld helpt ze de meiden met hun naaimachines of het spelden van hun werkje of het meten van de lengtes van de benodigde stof. Gritta kan dan ook putten uit vele jaren opleiding en ervaring. Toen haar gevraagd werd om les te geven vond ze dat eigenlijk niet zo’n goed idee, maar nu ze het al jaren doet blijkt het toch een schot in de roos. Nu geeft ze de hele week les aan jong en oud.

gritta

Couturier in spé

Het is echt leuk om te zien dat iedereen zo geconcentreerd aan het werk is. Maar ze mogen van Gritta dan ook zelf kiezen wat ze willen maken. Ik had het zelf een beetje onderschat en dacht dat het meer knutselen was met stof. Maar ik zat helemaal fout, want er worden rokken, jurken,vesten, badjassen en knuffels gemaakt.  Het nieuwe project van Fien is zelfs een winterjas! Maar ook haar zus is aangestoken en gaat nu elke week mee.

img_3212-4

En hoe leuk is het dat je kan zeggen dat je iets helemaal zelf hebt gemaakt, met de stof en fournituren in de kleuren die jij zelf uitgezocht hebt. Wie weet staat hier de nieuwe Victoria Beckham of Stella Mc Cartney wel aan het begin van een mooie carrière!

Gritta Achterberg

Naaiwerk, Naailessen, Feestjes, Workshops
Gooijerdijk 43
3941 MA Doorn
0343-415802

Lessen zijn er op :
Maandagavond
Dinsdagochtend,middag en avond
Woensdagmiddag en avond
Donderdagavond
Zaterdagochtend

2 Comments

 1. Vraagje! Geeft ze nog steeds naailessen? Aangezien dit een wat ouder artikel is. En zo ja heeft ook een eigen website?

  Reply

  • Goedemorgen Anna,

   Wat leuk dat je mijn blog leest. Helaas kom ik er de laatste tijd niet meer zoveel aan toe.
   Het is een wat ouder artikel, maar Gritta geeft nog steeds naailes op diverse dagen en tijden.
   Ze was wel bezig met een eigen website maar voor zover ik weet is deze nog niet in de lucht.

   Je kan haar bereiken op telefoonnummer 0343-415802

   Succes!
   Mariska Zuidema

   Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.