Article
0 comment

De plek waar je de trein niet kan missen -Spoorwegmuseum Utrecht

Spoorwegmuseum

De dag voor kerst gaan we naar het leukste station van Nederland, het Spoorwegmuseum in Utrecht. Gevestigd in het oude Maliebaanstation gebouwd in 1874. Voor het station staat het mooie statige stationsgebouw wat de ingang is van het museum. In de oude stationshal die teruggebracht is in 19e eeuwse stijl kan je kaartjes kopen voor het museum. Aanrader: probeer daar ook even de toiletten uit, ook die zijn in de stijl van de 19e eeuw en een hele belevenis.

Spoorwegmuseum

Wij beginnen bij een kast met koffers. In een aantal achtergelaten koffers zien we leuke holografische filmpjes van engeltjes en duiveltjes.

We vervolgen onze route via het perron en lopen langs de eerste treinen naar de centrale hal. Het museum is opgebouwd in een aantal werelden

  • Wereld 1 – De grote ontdekking
  • Wereld 2 – Droomreizen
  • Wereld 3 – Stalen Monsters
  • Wereld 4 – De Werkplaats (de grote hal met treinen)
  • Wereld 5 – De Vuurproef

Spoorwegmuseum

We komen binnen bij wereld 4.  de werkplaats. Op het moment dat wij er zijn is het winterstation en is het museum in winterse sferen met diverse tentjes om iets te eten of drinken. Ook is er een bandje aanwezig die de werkplaats met vrolijke muziek opvrolijkt.

Spoorwegmuseum

We beginnen bij de Grote Ontdekking en stappen gepaard met audioset een lift in. We dalen 150 meter af (zo lijkt het) en stappen in de wereld van 1800. Daar waar het allemaal begon. We worden door de route heen gepraat en eindigen bij de Arend, de eerste stoomlocomotief van Nederland.

We lopen door naar het werkterrein buiten waar een treintje rijdt voor kleine kinderen en een speeltuin is. Ook is daar de attractie de Vuurproef maar die is voor boven de 12 en dus die slaan wij maar over. Ook kan je met een speurtocht het terrein verkennen.

We lopen terug naar de Werkplaats en hangen daar een kerstwens aan de muur en gaan naar Stalen Monsters. Daar moeten we even wachten in een ruimte ingericht als de bijzondere zolder van opa Harry en stappen een treintje in. In het donker maken we een reis langs treinen. Komt er een trein op je af. Kan je niet verder en zak je opeens een verdieping lager. Gelukkig duurt het allemaal niet lang en kunnen we weer veilig uitstappen.

We naar buiten waar een gezellig sfeertje heerst speciaal voor het Winterstation met vuurtonnen en pizzaovens voor verse pizza en poffertjeskraam. Maar de grootste aantrekkingskracht heeft de schaatsbaan. We kunnen gratis schaatsen afhalen om op de baan een rondje te schaatsen. Het is weer even wennen want het is alweer lang geleden dat we op het ijs stonden. Maar als we eenmaal de slag te pakken hebben zwieren we over het ijs.

Spoorwegmuseum

Op het gezicht van de meiden zit een glimlach van oor tot oor als we de schaatsbaan afgaan en het museum uitlopen om naar huis te gaan.

Spoorwegmuseum

Maliebaanstation
3581 XW Utrecht
T: 030-2306206

Let op: voor het station zijn zo’n 200 parkeerplekken waar je voor €5,50 kan parkeren. Is dit vol dan kan je voldoende parkeren in de buurt maar dan is het parkeertarief een stuk duurder. Maar je kan ook vanaf station Utrecht de trein pakken die stopt op het perron van het Spoorwegmuseum.

Geopend
dinsdag tot zondag
10:00 uur tot 17:00 uur
In de vakanties ook op maandag geopend

Geef een reactie

Required fields are marked *.