Article
0 comment

Als de vijand komt dan zetten wij het land onderwater – Waterliniemuseum/Fort Vechten

Waterliniemuseum

Rondom onze woonplaats zijn een hoop forten die allemaal deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie. Maar eerlijk gezegd wist ik nooit zo goed wat die waterlinie nou precies was en waar het voor diende. Totdat ik samen met een vriendin het museum van de Hollandse Waterlinie bezocht bij Fort Vechten in Bunnik. Het is niet een groot museum, maar de interactieve manier waarop het verhaal over de waterlinie verteld wordt maakt het tot een hele leuke ervaring.

Bij de entree ontvangen we een armband met chip.  Zodra we het museum binnenlopen, lopen we tegen een aantal telefoons aan die meteen gaan rinkelen. Na het opnemen van de telefoon scannen we de chip en voeren wat persoonlijke gegevens in en dan kan de tocht beginnen.

Waterliniemuseum

De regio waaruit je komt bepaald ook de informatie die je op je tocht door het museum krijgt. Woon je wel of niet in het onder gestroomde gebied. Ik ben bang dat mijn huis onder water komt te staan maar gelukkig kan ik naar mijn vriendin voor droge voeten maar of het daar veilig is voor de vijand dat is nog maar de vraag.

We beginnen bij een soort Stratego spel waar we kunnen spelen met de waterlinie. Even in het kort;  

de Waterlinie is gemaakt om ons land in oorlogstijd te beschermen. Water was het verdedigingswapen. Als de vijand eraan kwam, konden stroken polderland tussen Muiden en de Biesbosch 40 centimeter onder water gezet worden. Dit gebeurde via een ingenieus systeem van sluizen, dijken en kanalen. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar: het was te ondiep om over te varen en te diep om over te lopen of rijden. De linie was van 1815 tot 1940 een onneembare vesting. Door hoogteverschillen in het landschap, bijvoorbeeld bij rivieren en dijken, bleven sommige gronden droog en dus begaanbaar door de vijand. Deze kwetsbare delen van de Waterlinie werden onder schot gehouden vanuit forten. De Waterlinie heeft haar waarde als verdedigingslinie nooit echt kunnen bewijzen, maar is wel drie keer (deels) in staat van verdediging gebracht.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog, als de Duitsers over de onder water gezette gebieden vliegen, blijkt dat de Linie zijn verdedigingswaarde grotendeels heeft verloren.

Bij het Strategospel is het de bedoeling dat je de waterlinie inzet tegen de vijand. Je mag forten plaatsen en het land onder water zetten, maar niet te vol want dan kan men alsnog met de boot de overkant bereiken. Dat valt nog niet mee, zoals je kan zien bij foto hieronder was ik niet echt heel succesvol… maar is wel heel verslavend om het toch nog een keer te proberen.

Waterliniemuseum

Wat we ook heel indrukwekkend vinden zijn de mensen compleet opgebouwd uit vilt waar beelden op worden geprojecteerd zodra je ze activeert met je chip. Deze mensen vertellen over hun persoonlijke belevenissen rondom de waterlinie. Waterliniemuseum

Ook leuk is de grote open lucht maquette van de waterlinie op de binnenplaats waar we zelf door middel van het draaien aan een wiel de waterlinie onder water kunnen zetten.  Maar het leukste is misschien wel het parachutespringen waarbij we met een virtuele bril een vlucht kunnen maken over de waterlinie. Echt een belevenis en leuk voor jong en oud! Maar ook leuk om naar te kijken als je niet op de stoel zit!

Waterliniemuseum

In het museum zit ook een klein museumcafé om iets te drinken of te eten.  En wil je er een langer bezoek van maken dan kan je altijd nog een wandeling of rondleiding doen over het terrein van het fort. Dit is altijd gratis toegankelijk.

Een leuk museum voor een middagje uit en geschikt voor volwassenen en kinderen (die ik zeker nog een keer ga meenemen).

Waterliniemuseum

Achterdijk 23
Bunnik

Geef een reactie

Required fields are marked *.